Ranskanlomalla minulla oli puikoilla eräs helppo mutta kaunis huivimalli. Aluksi oli tarkoitus neuloa huivi minulle itselleni, mutta päätinkin antaa sen siskolleni lahjaksi. Hänen syntymäpäivänsä nimittäin lähestyi, ja huomasin valitsemani värin sopivan erinomaisesti myös hänelle. Huivi tulee aina muistuttamaan minua Provencen lämmöstä ja vehreistä maisemista. Tietysti muistan myös ne kaikki ihanat lomapäivät, kun +30 asteen lämmössä pulahdettiin välillä uima-altaaseen vilvoittelemaan neulomisen lomassa.

Ohjeessa mainittua lankaa minulla ei ollut, mutta yksinkertaisuutensa ansiosta ohje soveltuu monenlaisille eri langoille. Kannattaa tehdä muutama mallitilkku eri kokoisilla puikoilla, niin näkee millä puikoilla juuri siitä langasta tulee kauneinta jälkeä. Huivia tehdessä tuntui aluksi siltä, että ohutta mohairlankaa oli hiukan hankala neuloa; ainakin silloin kun neulottiin kaksi silmukkaa yhteen. Pienellä harjoittelulla oikea tekniikka ja oikea kireys löytyivät, ja neulominen alkoi sujua. Loppuvaiheessa opin myös ihan "silmällä" näkemään, missä kohtaa mallia ollaan menossa, ja että kaikki lisäykset ja langankierrot on tehty. Myös käsiala tasoittui huomattavasti loppua kohden.


Neulottu pitsihuivi mohair-langasta

Ohje: Kauneimmat käsityöt -lehti 2/07

  • Reunasilmukat (=rs:t): Nosta krs:n 2 viimeistä s:aa neulomatta lanka työn oikealla puolella.
  • Mallineule:
    1. krs: Neulo o kunnes puikoilla on jäljellä 2 s, nosta nämä 2 s neulomatta lanka työn op:lla (=rs:t).
    2. krs: = 1. krs
    3. krs: 2 o (=rs), 1 o, 19 x (1 langankierto, 2 o yhteen), nosta 2 s neulomatta lanka työn op:lla (=rs:t).
    4. krs: = 1. krs (langankierto neulotaan o)
  1. Luo 43 s puikoille nro 10.
  2. Neulo mallineuletta niin paljon kuin haluat huiville pituutta; tässä tapauksessa 160 cm.
  3. Päätä s:t, kun viimeisenä on mallikerran 2. krs.
  4. Muista jättää lankaa myös hapsujen tekoa varten.

 

Lanka: Manor Home Martine, vihreä
   (90 % polyakryylia, 10 % mohairia, ohjetiheys 10 cm=16 s tai 25 krs)

Puikot: Neulepuikot nro 10

Langan menekki: vajaat 150 grammaa

Huivin koko: pituus 180 cm, leveys (muistaakseni) 45 cm

Lopuksi tehdään hapsut: yhdessä hapsussa on kaksi 26 cm pituista lankaa, eli silloin saadaan neljälankainen hapsu, joka on noin 12 cm pitkä. Hapsu on kiinnitetty hevosenhäntäsolmulla. Yksi hapsu on aina mallikerrassa olevan "reiän" kohdalla, ja toinen aina "pylvään" kohdalla.


Tämäkin malli oli taas hyvä esimerkki siitä kuinka harjoitus tekee mestarin. Malli tuntui aluksi hiukan haasteelliselta, kun ei työtä katsoessa nähnyt miten työ etenee. Loppujen lopuksi huomasin mallin olevan melko helppo ja sopivan aloittelijalle. Siitä sain taas lisää vahvistusta, että kannattaa aina rohkeasti tarttua toimeen, vaikkei ohje heti tuntuisikaan aukeavan. Tekemällä oppii, ja työn edetessä malliin tutustuu läpikotaisin. Sitten on taas yhtä asiaa viisaampi, ja joku uusi malli voi avautua helpommin.