Ihastuin syksyn vihreään Wooliin, ja halusin tehdä siitä Ellalle paidan. Vihreät tuntuvat minulla olevan nykyään kovassa huudossa. Niin monta vihreää neuletta on viimekin vuonna valmistunut eri sävyissä.


Paidan malli pyöri mielessäni kuukauden verran ennenkuin ryhdyin toimeen. Ensinnäkin halusin ehdottomasti oppia jotain uutta. Niinpä päätin tehdä kädentien kavennukset. Toisekseen halusin tietysti että paita olisi tosi kaunis. Etsin kauan jotain kivaa mallia lehdistä ja netistä, mutta käytännössä kaikki löytämäni vauvojen neulepaidat tuntuivat olevan takkimallia. Takki on tietysti helppo pukea vauvan päälle, mutta meidän Ella ei ole millänsäkään kun hänen päänsä yli vedetään paitaa. Niinpä suunnittelin mallin itse, jotta saisin mieluisan paidan. Pääntien halusin toteuttaa tyylikkäänä V-aukkona. Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä pyöreä pääntie ja toiselle olalle napit, mutta jääköön se kokeilu seuraavaan kertaan.

Aluksi kaavailin laittavani vihreälle pohjalle ison valkoisen E-kirjaimen. Kun Novitan kevät 2009 -lehti ilmestyi, tulin toisiin ajatuksiin. Lehdessä nimittäin oli tosi söpö lampaan kuva lapsen paitaan. Lehden paita oli pinkki, mutta minusta tuo vihreä Wool sopi lampaan taustalle jopa paremmin. Silloinhan lammas seisoo aivan kuin vihreällä niityllä. Vauvakokoa ohjeessa ei ollut, mutta se ei haitannut sillä laskin tarvittavat silmukkamäärät itse. Lammas itsessään oli sen kokoinen, että sen pystyi suoraan siirtämään Ellan neuleen kokoon.

Tuli tehtyä aika monta mallitilkkua, joten nyt tiedän että käsialani vastaa Woolin vyötteessä olevaa, kunhan neulon numeron kolme puikoilla. Hyvä asia tietää, niin jatkossa suunnittelutyö on helpompaa.

Ai niin, ennen Woolin päätymistä aioin tehdä neuleen Nalle Colorista. Mallitilkkua neuloessa lanka alkoi kuitenkin tuntua omiin sormiin niin karhealta, että päätin vaihtaa pehmeämpään Wooliin. Nallestakin voi vauvan neuleita tehdä, mutta jotenkaan en halunnut ottaa riskiä kutittavasta neuleesta. Olen yli puoli vuotta neulonut lähes pelkkää silkki-, cashmir- tai merinovillaa. Näppeihin on siis tullut jo tuntumaa siitä miten erilaisilta eri langat tuntuvat.

Uutta tässä paidassa minulle oli: kädentien kavennukset etu- ja takakappaleessa, V-mallinen pääntie, kuvion neulominen intarsiana (eli että jokaisella värialueella on oma "nöttösensä" lankaa) sekä olkapäiden yhdistäminen silmukoiden. Toisaalta oli harmi, etten suunnitellut lammaskuviota itse uudestaan, mutta toisaalta tämä oli ensimmäinen kerta kun intarsianeulosta tein. Kuvion suunnittelu ei välttämättä olisi onnistunut, kun en olisi tiennyt millaisia asioita pitää huomioida.


Lammaspaita

Ohje: oma sovellus; sileää neuletta ja helmineuletta.
  Lampaan kuva on Novita Kevät 2009 -lehdestä.

  Takakappaleeseen luotu 59 s, etukappaleeseen 59 s. 
  Helman resori helmineuletta 5 cm
  Kädentien kavennukset: 3+1+1+1 s joka toisella kerroksella molemmin puolin.
  Pääntien leveys: keskimmäiset 2+20+2 s (taka) ja 12+1+12 s (etu)

  Hihaan luotu 37 s (hihansuu).
  Hihan resori helmineuletta 3 cm
, minkä jälkeen lisätty 4 s.
  Myöhemmin lisätty 4x(2+2 s per kerros) 10 krs välein (yht. 8 s) -> leveys yhteensä 49 s.
  Kavennettu mol. puolin 4+3+2+2 s joka toisella krs:lla, sitten päätetty silmukat kerralla.

Lanka: Novita Wool (vaaleanvihreä)
  sekä Novita Wool (kirkkaan valkoinen)
  (100 % villaa, ohjetiheys 10 cm=22 s tai 32 krs)
  sekä kirjailua varten vähän Novita Nalle (musta) -lankaa
  (75 % villa, 25 % polyamidi, ohjetiheys 10 cm=22 s tai 32 krs)

Puikot: Pyöröpuikot nro 3
  (Käytän kaikissa mahdollisissa töissä aina pyöröpuikkoja: ne ovat lyhyet ja kevyet, joten neulominen onnistuu, vaikka minulla olisi vauva sylissä nukkumassa.)

Langan menekki: vihreä 90 grammaa, valkoinen 10 grammaa (yhteensä 100 g)

Koko: Paidan pituus 26 cm, leveys 26 cm
  Hihan sisäpituus 16 cm, leveys kainalossa 10 cm

Viimeistelin paidan pingottamalla. Pingotuksen jälkeen siistin intarsiakuvion reunasilmukat, ja päättelin langat. Lopuksi neuleen päälle kirjailtiin lampaan jalat, korvat ja silmät silmukoita jäljitellen. Silmukoiden jäljentäminen tuntui aluksi vähän hankalalta, kun en meinannut saada siistiä jälkeä, mutta tämänkin homman oppi työn edetessä. Viimeisenä kirjotut korvat onnistuivat jo paljon jalkoja paremmin.

Tässä neule pingotuksessa silityslaudan päällä; nurja puoli ylöspäin. Takakappale:

...ja etukappale:

Tässä näkyy miten paljon pääteltäviä lankoja oli. Viimeistelyn jälkeen etukappaleen nurja puoli näytti intarsiakuvioineen tältä:


Tällä kertaa Wool-langassa muuten oli harmillinen tuotantovirhe. Yhden kerän lopussa kierteet puuttuivat langasta lähes kokonaan. Kierteettömyys ei valmiissa työssä niin pahasti näkynyt, mutta toki herää epäilyksiä onko lanka yhtä kestävää silloin kun kierteitä ei ole. Jätin huonon langan käyttämättä ja vaihdoin uuteen kerään. Tuo yksi kerä tuntui muutenkin olevan vähän maanantaikappale. Siinä oli muutamia paksuuntumia; sellaisia huopaisia paakkuja siellä täällä. Moni on netissä kertonut törmänneensä samanlaisiin virheisiin, mutta nyt tämä tuli ensimmäistä kertaa omalle kohdalle. Pitää ehdottomasti laittaa reklamaatio Novitalle. Saapa nähdä tuleeko sieltä jotain hyvitystä.