Iski yhtäkkinen hinku askarrella jotain. Ei muuta kuin kaapinpohjia kaivelemaan, ja katsomaan mitä sieltä löytyy. Kotona olleista minimaalisista materiaaleista sain aikaiseksi pienen lasihelmiamppelin. Isot lasihelmet olivat uusia (Tosin ne olivat olleet laatikonpohjalla pölyttymässä jo vuoden verran, kun en koskaan inspiroitunut tekemään niistä sitä mitä alunperin suunnittelin.), mutta muuten olen käyttänyt sellaisia tarvikkeita mitä suurinpiirtein joka kodista löytyy.

Kuva on vähän huono, sori vaan. Imettämisen lomassa ei riitä inspiraatiota kuvausstudioon, ja amppeleiden kuvaaminen on aina erityisen haastavaa.



Lasihelmiamppeli

9 isoa lasihelmeä
9 pientä siemenhelmeä
ompelulankaa
oliivipurkin kansi
pari hammastikkua.

  1. Ensin laitoin isot lasihelmet ompelulankaan. Koska lanka oli ohutta ja helmissä olleet reiät isoja, laitoin solmun ja helmen väliin pienen siemenhelmen "jarruksi", jotta iso helmi pysyy paikoillaan. Muuten ompelulangassa ollut solmu olisi solahtanut isosta helmestä läpi, ja kaikki kolme helmeä olisivat roikkuneet yhdessä kasassa langan alapäässä.

  2. Sitten tein oliivipurkin kanteen kolme reikää tasaisin välimatkoin (Jos reiät ovat epätasaisesti, roikkuu amppeli vinossa.). Oli muuten haastavaa hommaa kaavailla ympyrään kolme pistettä tasaisesti ilman harppia. Kannessa olleen "parasta ennen" -leiman onnistuin poistamaan kynsilakanpoistoaineella.

  3. Pujotin helmilangat kannessa olevista rei'istä läpi, ja sidoin lankaan (kannen yläpuolelle) pienen pätkän hammastikkua. Hammastikku on langassa "jarruna", jotta helmilanka roikkuisi kannesta. Huomaa, että purkinkannen tulee työssä olla päälipuoli alaspäin, jotta kannen ruma sisäpuoli jää piiloon. Amppelihan ripustetaan ylös, ja sitä katsotaan alhaalta päin. Jos minulla olisi ollut kaksi samanlaista kantta, olisin luultavasti käyttänyt molemmat kannet työhön laittamalla ne vastakkain. Näin kansien ruma sisäpuoli olisi ollut kokonaan piilossa.

  4. Lopuksi viritin ripustuslangat samoihin reikiin, joissa helmilangatkin olivat. Ripustuslanka on helpointa laittaa paikoilleen viimeiseksi. Siten pystyy katsomaan, että kansi on vaakatasossa ja ettei amppeli jää roikkumaan vinoon. Tsadaa, hieno koriste-esine kierrätysmateriaaleista on valmis!


Heh, no aika pieni ja vaatimatonhan tuo on, kun helmet ovat niin vaaleat ja purkinkansikin valkoinen. Tämän kokoinen koriste-esine kannattaa ehdottomasti valmistaa vähän näyttävämmistä ja värikkäämmistä materiaaleista, jos vaan mahdollista. Lankana voisi esimerkiksi käyttää jotain metallilankaa tai muuta koristelankaa, ja helmien sijaan käytännössä mitä tahansa pientä: luonnonmateriaaleja tai sitten jotain kotoa löytyvää romua. Vain mielikuvitus on rajana! Mutta itselläni nyt vain sattui olemaan tällaisia tarjolla, joten tällainen tästä tuli. Voinpa sitten hyvällä omallatunnolla purkaa amppelin, kun sen tekeminen oli näin helppoa ja vaivatointa, ja käyttää helmet johonkin muuhun. Nyt oli ihana kuluttaa muutama tunti askarteluun, ja tuossapa tuo roikkuu silmänilona sen aikaa minkä roikkuu.